Voorjaarsconcerten 2023

vrijdag 10 maart, 20:00

Sloterkerk, Osdorperweg 28, Amsterdam

Klik hier voor kaarten – Amsterdam!

zaterdag 11 maart, 20:00

Tivoli Vredenburg, Vredenburgkade 11, Utrecht

Klik hier voor kaarten – Utrecht!

Wie aan passies denkt, denkt aan Bach. En zoals bij menig oude-muziekliefhebber gaan ook de harten van onze zangers sneller slaan bij de gedachte aan de prachtige muziek van Bach. Daarom hebben wij een prachtig barok programma samengesteld waarin de liefde voor J.S. Bach en zijn muziek centraal staat.
Ensemble Illustre tracht zich echter te onderscheiden binnen de klassieke-muziekwereld door weinig uitgevoerde muziek ten tonele te brengen. Om zomaar de Johannespassie van Bach te programmeren lag ons daarom teveel voor de hand. In plaats daarvan hebben wij daarom wel een Johannespassie uitgekozen, maar juist die van de voorganger van Bach: Joachim von Burck. Von Burck geniet onterecht weinig bekendheid onder het Nederlandse publiek. Als voorganger van Bach in de St. Blasiuskerk in Mühlhausen was hij een grote inspiratiebron voor Bach. Zijn Johannespassie was een van de eerste passies die volgens Lutherse traditie op Duitse tekst gezet is, een gebruik dat Bach maar al te graag van hem overnam. Bovendien ligt deze passie nog eens mooi in het verlengde van ons afgelopen najaarsprogramma, waarin we de voorgeschiedenis van oratoria als dit blootgelegd hebben.
Toch kunnen ook wij het niet laten om in een programma over Bach ook muziek van Bach te programmeren. Tijdens het concert zult u daarom tweemaal Bach horen. Eenmaal J.S. Bach, de welbekende grootmeester zelve met het prachtige motet “Komm Jesu komm”. Andermaal de lyrische begrafenisgedichten van zijn ietwat minder bekende familielid J.C. Bach, niet te verwarren met de achttiende zoon van J.S. Bach, ook genoemd J.C. Bach. Deze destijds ongeëvenaarde Bach, hij stond bekend als “de grote”, wordt tegenwoordig volledig overschaduwd door J.S. en zijn zonen en verdient daarom een eervol plekje in een “Bachprogramma”.
Tot slot hoort u van ons nog enkele werken van andere grote componisten bij wie J.S. Bach inspiratie voor zijn werk vond, zoals J.H. Schein, C.H. Graun en H. Schütz, waaronder Schütz’ meesterwerk het Deutsches Magnificat.
Al met al is het een programma vol passie, in de betekenis van het oratorium, maar in de andere werken komt dit ook naar voren in de betekenis van liefde en geestdrift. Natuurlijk hopen wij u volledig mee te slepen in onze passie voor de oude muziek, dus we hopen van harte u te zien bij deze concerten!